sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Mám ráda výzvy“ Říká Lenočka z Duhy Křišťál, která byla oceněná Duhovou štafetou

Napsala Jana ©oupalová dne 21.března 2011

Lenka Lenočka Pospíšilová je šéfkou lutínské dužiny Duha Křišťál. Přestože Lutín není příliš známým místem na mapě ČR, Duha Křišťál si v našem sdružením drží zvučné jméno už mnoho let. Lenočka byla na  na 23. Velké Duze oceněna Duhovou štafetou a spolu s ní i další, teprve 19 letý vedoucí Petr Hryzal Doseděl z Duhy Křišťál. Lenočka je důkaz, že inspirující vedoucí své nadšení umí předat dál. Více v rozhovoru s oceněnou Lenočkou.




Ahoj Lenočko, čeká tě v nejbližší době nějaká tradiční akce, na kterou už se připravuješ?

Samozřejmě už se pilně připravujeme na náš tradiční letní tábor, který bude na tradičním Hoštejně.

Čím to je, že se někteří lidé setkávají pravidelně i dlouhé roky a neomrzí se? Znáš recept?

Možná, že je to tím, že se mezitím nenechají semlet politikou, ať je jakkoli krušná. Anebo si řeknu, že kdo dokáže dělat pro děti a ještě zadarmo, tak nemůže být z podstaty špatný člověk a nějaké momentální věci, co by mi zrovna vadily, přehlídnu.

Letošní rok je rokem dobrovolnictví–ale ty pracuješ pro děti, jak už dlouho vlastně, prozradíš? Co tě v tom drží?

Dělám tuhle zábavu už od 15 let, takže letos 30 let, tý, jo! Napřed to pro mne byl takový únik z rodinné situace, kdy jsem vůbec nic nemohla, nikam jít, do kina, venku jsem musela sedět před barákem, přitom jsem nikdy nic neprovedla...a tohle naši po jedné hádce začali akceptovat. A mě se líbilo, že někdo má radost z toho, že s nimi dělám blbosti. Pak když jsem se rozvedla a přestěhovala úplně jinam, jsem hledala nějakou kotvu, ve které jsem si věřila a založila Křišťál...

A drží mě v tom asi vědomí, že to má smysl, protože děcka jsou šťastné, když pro ně uděláš cokoli při čem se baví a na rozdíl od dospělých se neptají opatrně, co za to budou muset dát.

Co dalšího tě ještě ovlivnilo než vznikla Duha Křišťál?

Kdybych to vzala na osoby, tak to byla jedna známá, která mě v 15 letech vzala (složitě přesvědčila mé rodiče) se svým oddílem, na pochod Po stopách Ostravské federace a tam to zajiskřilo.

Lenočko, myslíš si, že jedinec může měnit svět?

Bohužel, myslím, že ne.

Měla jsi radost z ocenění Duhové štafety, kterou jsi získala minulý rok v listopadu na Velké Duze?

To víš, že jo, přestože si myslím, že jsou lidé, kteří se zasloužili víc. Ale trochu to zní jako falešná skromnost, a tak to nebudu dál rozvádět.

Díváš se kolem sebe, koho oceníš ty?

Dívám, od prvního okamžiku, kdy opadla ta největší vlna euforie. A je to těžké, protože nejvíce by si to zasloužil asi můj muž, jenže... Ale už mi bliká v hlavě dalších pár jmen napříč Duhou a bude to sice těžké, ale já mám ráda výzvy.

Co by jsi popřála Duze, vaší dužině a nám všem?

Duze bych přála málo lidí, kteří ji berou jako levnou cestovku a hodně tolerance na všech stranách při řešení čehokoli. Naší dužině nějakého dalšího Hryzala nebo Hryzalku, hlavně, jestli se dostane ten současný na výšku do Prahy. A nám všem? Už žádné Japonsko, Libyi...a mrtvé Aničky, to vážně nejvíc.

Lenočky se na dálku ptala Jana Šoupalová

Na Velké Duze v roce 2008 byla poprvé rozdána ocenění dobrovolníkům Duhy. Duhou se rozběhla Duhová štafeta – pět členů Duhy bylo symbolicky odměněno za svůj přínos organizaci, v dalším roce to byli oni, kdo předávali pomyslný štafetový kolík dalšímu členovi Duhy a vyslovili uznání někomu, o kom vědí, že je inspirací pro své okolí, vyjádřili úctu k jeho či její dobrovolnické práci a rozvoji hodnot sdružení. Členové Duhy se Duhovou štafetou vzájemně povzbuzují k dalším aktivitám a radují se z duhových úspěchů.V současné době je v Duze patnáct dobrovolníků, vedoucích dětí a mládeže, oceněných Duhovou štafetou. Letos přibude dalších pět.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist