sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Mě to prostě baví... Duhová štafeta pro Petra Hryzala Doseděla

Napsala Jana ©oupalová dne 17.března 2011

Petr Hryzal Doseděl (19 let) z Duhy Křišťál je prozatím nejmladší z oceněných dobrovolných vedoucích Duhy. Na 23. Velké Duze v listopadu 2010 převzal Duhovou štafetou z rukou prezidentky Marty Školkayové.

Ahoj, Hryzale, letos máš před sebou docela náročný rok, jak se cítíš? Můžeš trošku naznačit své plány?
Plány? Projít čtvrťákem, odmaturovat, dostat se na vysokou a pak si maximálně užít letní prázdniny. Jakmile trošku poleví studium, určitě se chci v plné síle vrátit k oddílu. Už aby to tady bylo!




Stíháš teď ještě nějaké akce? Bohužel, je to bída. Není to dlouho, co jsme se vrátili ze zimního tábora, na kterém jsem se hodně podílel, ale vyhlídky do tohoto školního roku jsou špatné. Neříkám žádné – nějakou tu akci ještě určitě zvládnu!

Na co se během roku (letos, nebo pravidelně) těšíš?

Jak se to vezme, každý den se hodně těším na poslední zvonění ve škole, kdy budu moct vypadnout z lavice. Mezi moje nejoblíbenější akce patří určitě ty tradiční, které se každý rok opakují – ať už termínem, tématem nebo místem. Jsou to akce, kdy už po skončení přemýšlím, jaké to bude příště.

Co byl pro tebe impuls, že jsi se rozhodl, že budeš jednou připravovat akce pro jiné děti? Neptají se tě někdy kamarádi, proč to děláš? Co jim na to říkáš?

Od devíti let jezdím na tábory, výpravy, chodím na schůzky. V 15ti to prostě přišlo tak nějak samo. První schůzka pod dohledem Lenočky, první vlastní víkendovka–na tu rád vzpomínám doteď – strávil jsem přípravou snad desítky hodin. A povedla se! Všichni byli spokojení (nebo se alespoň tak tvářili) a všem se tam líbilo. Bylo to príma nakopnutí k další činnosti.

Ptají, neptají – nevím, neuvědomuju si to, nicméně je to věc, která mě baví a užívám si ji. A právě to, že „Mě to prostě baví!“ by asi byla i odpověď na otázku „Proč to dělám?“ – stručné, ale výstižné!

Rok 2011 je rokem dobrovolnictví–co myslíš, že je nejdůležitější hodnotou dobrovolnictví a proč myslíš, že ji někteří lidé v sobě mají a jiní ne?

Uff… Zapeklitá otázka – o hodnotách dobrovolnictví nic nevím a to, proč někdo je dobrovolník a někdo není? … Proč někdo po nocích vymetá kluby a někdo sedí doma u počítače? Proč se někdo celý dny učí a někdo sotva otevře učebnici ve škole? Záleží zkrátka asi na osobnosti a potřebách člověka…

Nicméně tvrdím, že nedobrovolníci neví, o co přichází :o)!

Máš nějaké přání, které by sis někdy rád splnil?

Určitě ano, ale v rychlosti mě žádné nenapadá … (pár minut přemýšlení) … pořád mě žádné nenapadá – asi žádný přání nemám :o)

Myslíš si, že by se dobrovolníci pracující s dětmi a mládeží  měli vzdělávat? Z jakého důvodu a v jakých oblastech?

Vzdělávat by se určitě měli! Ještě před pár týdny, než jsem byl na jednom školení bych napsal opak. Teď píšu, vzdělávejte se! Nejen, že se naučíte věci, které vám budou užitečné, seznámíte se s novými lidmi … ale určitě se pobavíte! Ano, i vzdělávání je vlastně zábava! :o)

Pozn. Hryzal byl na duhovém školení Klíčů pro život,  Vedoucí dětí a mládeže se zaměřením na všeobecné aktivity (nad 18 let) .

Co tě napadlo, když jsi se dozvěděl, že budeš dalším držitelem Duhové štafety?

„Co? Kdo? Já? Kdo to řekl? Proč já?“ … No, snad jsem shrnul všechny otázky, které se mi honily hlavou… Byl jsem hodně překvapený!

Měl jsi radost?

Radost přišla, až jsem se trochu vzpamatoval a uvědomil si, co to vlastně znamená :) … A pořád trvá ;)

Díváš se kolem sebe, kdo bude tvým následovníkem?

Dívám, ale bude to těžké.

Co by jsi popřál Duze, vaší dužině, sobě, nám všem?

Všechno nejlepší :) … Dobře, teď to trošku zkonkretizuju!

Duze bych určitě rád popřál větší slávu a známost na veřejnosti. Když někdo řekne Duha, aby každému prolétla hlavou myšlenka obsahující organizaci, která zastřešuje spoustu oddílů, které dělají samé super věci!

Křišťálu? Ať se drží! A vydrží! … Jak už bylo zmíněno, nemám teď na oddíl tolik času, kolik bych chtěl. Přál bych si, až se vrátím, aby všechno fungovalo minimálně tak dobře, jak to funguje teď…

Sobě? To se může? Jestli jo, tak asi hlavně studijní úspěchy.

Vám všem přeju, ať už děláte v Duze, dužinách, nebo kdekoli v dobrovolnickém sektoru – vydržte! Dělejte to, co vás baví a pomáhejte tak svému okolí ;).

Děkuji za rozhovor.

Taky díky! Třeba si to někdo přečte :) …

Rozhovor s Hryzalem na dálku vedla Jana Šoupalová

 

Na Velké Duze v roce 2008 byla poprvé rozdána ocenění dobrovolníkům Duhy. Duhou se rozběhla Duhová štafeta – pět členů Duhy bylo symbolicky odměněno za svůj přínos organizaci, v dalším roce to byli oni, kdo předávali pomyslný štafetový kolík dalšímu členovi Duhy a vyslovili uznání někomu, o kom vědí, že je inspirací pro své okolí, vyjádřili úctu k jeho či její dobrovolnické práci a rozvoji hodnot sdružení. Členové Duhy se Duhovou štafetou vzájemně povzbuzují k dalším aktivitám a radují se z duhových úspěchů.V současné době je v Duze patnáct dobrovolníků, vedoucích dětí a mládeže, oceněných Duhovou štafetou. Letos přibude dalších pět.


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist