sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Co se děje v Černčicích

Napsala Markéta a Markéta z Duhy Čolci Černčice dne 21.září 2023

Vypadá to, že se u nás nic neděje, ale to jen my nestíháme napsat, co je nového. Každou středu jsme v závěru školního roku měli tak moc na pilno. V květnu Čolci dokončili vlastní políčko, kačky vyvedly z hnízda 18 malých káčat, starali jsme se i o oslíky, morčata, slepičky, králíčky a konečně přišel také čas vyprávět příběh vlny.

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Pravidelně jsme pomáhali dokrmovat jehňátko, které ovečka odmítla, pečovat o ovečky, ostříhanou vlnu jsme se naučili prát, česat na bubnové česačce a vyráběli z ní technikou suché jehly. I na kolovrátek, motovidlo a vřetánko přišla řeč. Venku na zahrádce už rostou barvířské rostliny, sázeli jsme cibuli, vysévali řepu, světlici barvířskou, rmen barvířský a hýčkáme si kopřivy. Barvili jsme i vlaštovičníkem. V červnu jsme měli otevřená vrátka i pro ostatní děti, užívali jsme si zahrady, bobulí a hráli si venku.

Na začátku června se také Čolci vypravili do záchranné stanice Jaro Jaroměř. Měli velký úkol, předat finanční příspěvek z dobročinného bazárku na salaši a z prodeje ručně vyrobených dárků. Srdečně děkujeme všem dobrovolníkům, kteří pomáhali s bazárkem, školce z Vrchovin, která se připojila s prodejem drobností. Také bezobalovému obchůdku Nebalíme to, který se k nám připojil. Díky Vám všem! A Filipu Laštovicovi za bezvadnou prohlídku stanice.

V červenci jsme zažili dva parádní výlety. První byla dobrodružná výprava, lezli jsme po skalách, vařili si na ohni a spali venku pod širákem. Bylo to senzační, děti statečné, vzpomínky krásné.

Druhým prázdninovým výletem byla výprava do Muzea východních Čech v Hradci Králové za naším nejoblíbenějším archeologem, panem doktorem Čechákem. Zkontrolovali jsme nálezy, které jsme s ním našli na poli pod Černčicemi tento rok v únoru. Opravdu mají na výstavě čestné místo ve vitríně hned u vchodu. Děkujeme mockrát za perfektní program, byl to krásně strávený den v HK. Výstava běží až do listopadu, kdo tam ještě nebyl, moooc doporučujeme.

Trochu nečekanou návštěvu jsme zažili v červenci, když k nám zavítal odborník na čmeláky. To si ovšem zaslouží delší vyprávění. Prozradíme ale, že na zahradě jsou pozorováni vedle běžných druhů jako je čmelák zemní, zahradní, skalní, lesní, rolní, rokytový, hájový i kriticky ohrožený čmelák humenní a jeden z nejvíce ohrožených druhů – čmelák pruhovaný. V ČR bylo popsáno dokonce 33 druhů čmeláků a 9 druhů pačmeláků! Všichni čmeláci patří mezi zákonem zvláště chráněné druhy hmyzu, a tak máme velikou radost, že jich na zahradě máme tolik.

Je září a začíná nám osmý rok pravidelných středečních setkání. Uteklo to jako voda. Moc se těšíme, co nám ten letošní rok přinese. Vzhůru novým objevům!

Markéta Poláčková a Markéta Pavlová, průvodkyně Čolků  


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist