sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Z Kašperských Hor na sever Moravy

Napsala Duha Králováci dne 19.září 2023

Na konci srpna jsme si naplánovali v rámci projektu Jít k duhu výjezd z Kašperských Hor do Ostravy a okolí. Zajeli jsme také do Polska. Na sever Moravy nás vyrazilo 12 a akci jsme si, jak se patří užili.       

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Dne 28.8.2023 – pondělí za mírného deště opouštíme Kašperské Hory a třemi auty odjíždíme do Ostravy, kam dorazíme téměř po šesti hodinách jízdy. Po ubytování v Ostravě vyrážíme do Budišovic. Hledáme duhovou skrýš Jít k duhu číslo 20. Sice jsme ji našli, ale je zničená. Její zbytky se válí rozházené v okolí skrýše.

 

          Dne 29.8.2023 – úterý. Brzy ráno auty vyrážíme do Polska, respektive Osvětimi. Po příjezdu na místo a zakoupení vstupenek s česky mluvícím průvodcem absolvujeme asi dvouhodinovou prohlídku koncentračního tábora Osvětim a Březinka (Auschwitz a Birkenau). Překvapilo nás, jakým obrovským areálem tato „továrna na smrt“ je, a to i přesto, že spousta budov dnes již nestojí. 

 

          Dne 30.8.2023 – středa. Ráno odcházíme do lokality Dolní Vítkovice, kde nás průvodce provede industriální minulostí tohoto komplexu až na vrchol Bold Tower. Po obědě se přesouváme na Masarykovo náměstí. V Ostravském muzeu nás uvítal jeho ředitel pan Mgr. Filip Petlička, kterého známe z dřívějšího působení coby průvodce na hradu Kašperk u Kašperských Hor. Muzeem nás provází místní mladý a nadšený historik, který zaníceně hovoří o historii. V přírodovědeckém oddělení muzea se nám věnuje jeho kolegyně, která na exponátech poutavě vysvětluje, jak žijí zvířata a ukazuje a říká nám jiné zajímavosti. Ve finále nám byl promítnut krátký film z minulosti Ostravy. Za mírného mžení už opět s mladým historikem opouštíme muzeum, vyjdeme na náměstí, kde nám v krátké formě povídá zajímavosti z historického hlediska ohledně domů na náměstí. Na obou pracovnících muzea bylo zjevné, že je jim práce koníčkem a baví je to.

 

          Dne 31.8.2023 – čtvrtek. Dopoledne odjíždíme opět do Polska, tentokráte do Wieliczky. Zde absolvujeme s anglicky mluvícím průvodcem prohlídku bývalých místních solných dolů. Odsud jedeme do Krakova. Po zvládnutí dopravního chaosu a kolon vozidel při příjezdu do města, se pěšky přesouváme do centra. Krom historických zajímavostí nás zaujali také pouliční umělci (tanečníci a malíři). Večer opouštíme město a vracíme se do Ostravy.

 

          Dne 1.9.2023 – pátek. V dopoledních hodinách opouštíme Ostravu a vracíme se domů. Akce byla ze strany účastníků hodnocena velmi kladně, všem se líbilo. Jenom kdyby to nebylo ze Šumavy tak daleko ….


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist