sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Hypoxické symposium

Napsala Duha Studánka dne 9.června 2023

Do hypoxie, tedy nedostatku kyslíku ve tkáních organismu, se může lidské tělo dostat při různých situacích. Od potápění se do hlubin jezer a moří se zadrženým dechem až po výstupy do výšin nejvyšších hor světa, kde klesá atmosférický tlak a tím i množství kyslíku pro dýchání.

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Hypoxický stav organismu může nastávat i při pobytu v prostorech, ve kterých se vzduch mísí s dalšími plyny, jako mohou být nevětrané jeskyně či chata se špatně fungujícími kamny. Hypoxii se snaží inženýři předcházet i vhodným návrhem systému podpory života na kosmických lodích a doktoři používáním přístrojů zajišťujících dýchaní pacientů, kteří to sami nezvládají.

 

Chcete se o hypoxii dozvědět více? Navštivte nás na 10th European Hypoxia Symposium 2023, které je pořádáno Duhou a Fakultou biomedicínského inženýrství, ČVUT. Členové Duhy mají akci zdarma.

 

Kromě odborných přednášek na téma hypoxie, horské medicíny či přežití osob zasypaných lavinou je připraven i outdoorový program v jeskyních Na Chlumu či skalních stěnách lomu Alkazar.

 

Více na https://ventilation.fbmi.cvut.cz/news/10th-european-hypoxia-symposium-2023/


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist