sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Pečeme na to!

Napsala Duha Bartoňka dne 2.června 2020

Jak oddíl Duha Bartoňka ani při pandemii po dva měsíce nezahálel, pomáhal, zapojoval se a tvořil. Před více jak dvěma měsíci se stalo něco neobvyklého, uzavřeli se zimní areály, obchody, školy, restaurace a mnohé jiné a nastala přísná opatření proti šíření pandemii koronaviru. I náš oddíl pozastavil své schůzky a neuskutečnil, či prozatím přesunul, 4 víkendové akce. Přesto jsme v oddíle nezaháleli a zapojili se do několika dobrovolných, a snad i prospěšných, činností. Nedovedli jsme si představit, že jen tak nečinně budeme koukat a čekat, až pandemie skončí. Pečeme na to!

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Protože ne každý z oddílu měl doma šicí stroj, vymysleli jsme iniciativu, do které jsme se mohli zapojit úplně všichni – vedoucí, členové oddílu, tedy děti s rodiči a posléze i veřejnost. Cílem iniciativy bylo upéct sladké dobroty, nebo připravit nějako slanou mňamku. Ve stanovený den jsme objeli všechny rodiny, které se zapojily a něco připravily a poté jsme dobroty rozváželi těm, co od začátku pandemie museli pracovat v těžkých podmínkách. Iniciativu „Pečeme na to“ jsme opakovali vždy po 10 dnech. Celkem proběhla 4 kola, během kterých jsme připravili a rozvezli přes 130 krabic slaných a sladkých dobrot, které jsme předali zaměstnancům Oblastní nemocnice Náchod,  Armádě České republiky, Policii, Městské policii, Celní správě, zaměstnancům potravin, krizovému štábu Města Náchod, Vodní záchranné službě, Hasičům, dobrovolníkům a dalším.

Dále někteří rodiče, vedoucí i přátelé šili roušky, které jsme v každém kole iniciativy Pečeme na to! předávali převážně zaměstnancům nemocnice. Někteří z nás vedoucích se zapojili do skupiny dobrovolníků, kteří zajišťovali nákupy potravin a základních potřeb pro seniory. Čas jsme využili i na brigády v kempu. Pro děti z oddílu jsme připravili hravé aktivity, tzv. „poznávačky“ s tématikou kroužků. Pro veřejnost jsme připravili poznávací hru o našem krásném městě a okolí. Čas jsme využili i pro táborové přípravy, tak abychom měli vše dostatečně zajištěné, ač se nevědělo, zda tábory budou moci být.

V současné době jsme rádi, že pomalu můžeme rozjíždět pravidelné schůzky, v týdnu jsme měli první lezení a těšíme se na další aktivity, Školení hlavních vedoucích a letní tábory.

 

Období pandemie nám na chvilku něco sice vzalo, ale na druhou stranu mnohé i dalo. Děkujeme všem dětem, rodičům, vedoucím i dalším přátelům, kteří se zapojili do našich aktivit během pandemie. Všem přejeme hlavně zdraví a plno krásných chvil při vstupu do škol, při setkávání se s kamarády, ale i na schůzkách oddílu a v létě na letních táborech :-)

 

Gerd Weinlich a Lucie Rýdlová – vedoucí oddílu Duha Bartoňka a Školícího střediska Náchod


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist