sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Duha Štít na CVVZ

Napsala Duha Štít dne 21.listopadu 2019

Nebudu lhát, původně zněla cesta na CVVZ poněkud děsivě, ale i přes několikahodinovou cestu se náš duhácký oddíl večer dostavil k registraci s úsměvem na tváři a dobrou náladou. Po chvilce úvodního bloudění jsme se zvládli ubytovat ve správné učebně a páteční večer jsme využili k průzkumu okolního terénu, seznámení se s našimi spolubydlícími a následnému přesunu na náměstí, kde měl probíhat zahajovací ceremoniál CVVZ.

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Během přesunu nás rozdělili do několika barevných družstev. Mé červené družstvo se naučilo zpívat Mantru CVVZ. Ostatní se učili bubnovat, tleskat, ap. Dohromady jsme na náměstí udělali jeden velký orchestr. V následném stínovém divadlu bylo nádherně ztvárněno téma letošního ročníku.

 

Síť, jeden z nejstarších vynálezů lidstva, který dříve sloužil k obživě a polapení, později k boji, ale v dnešní době se význam tohoto slova naprosto změnil, ze slova představující čistě jen nástroj k lovu a lapení, ze slova, které bylo bez jakéhokoliv emocionálního kontextu, přes slovo nahánějící pocity úzkosti, bezmoci a odnětí svobody, ke slovu, které v nás může vzbuzovat pocit propojení a sounáležitosti. Síť, 3 písmena, co v dnešní době propojují přes 3 miliardy z nás. 3 písmena, přes které se můžeme dozvědět o čemkoliv ze 3 čtvrtin světa. 3 písmena, která nás  přes tisíce kilometrů dokáží ihned spojit klidně i s 3 tisíci lidmi. To je síla a význam „sítě“ v naší éře.

 

Následující den jsme měli již nabitý program mnoha semináři a fyzickými aktivitami. Začal bych s tím druhým, nemůžu vám povědět o všech, ale programy Helmův žleb, jehož pravidla najdete na webu hranostaj, Airsoft, X’andyho bezkontaktní hry a Tradiční české hry byly skvělé. Ze seminářů, bych vyzdvihnul Práci s pravidly při práci s dětmi. Lektor nám zde opravdu kvalitně vysvětlil skoro vše ohledně pravidel na táboře a na jiných akcích, počínaje tím, co by pravidla vlastně reálně měla znamenat. Poté pokračoval tím, jak je správně nastolit, podat a vysvětlit, aby jim děti rozuměly a díky tomu je i dobrovolně dodržovaly. Také nám vysvětlil, jak s nimi pracovat v průběhu tábora, proč by se jimi měli řídit i vedoucí a jak správně postihovat děti, co je vědomě poruší a proč neukládat rovnou tresty bez řádného hledání příčiny, a to i mimo tábor. V nedělní ráno jsem byl ještě na programu Hry na kdykoliv, odkud jsem si odnesl pár fajn her a tanečních rozcviček, které by se daly použít na zabití času nebo rozhýbání se na táboře.

 

Byl to nejen pro mě ale i pro zbytek oddílu skvělý víkend, strávený kvalitními aktivitami, které nám pomůžou do budoucna ještě víc zlepšit naše akce pro děti, včetně tábora. Byl to víkend s velice příjemnými lidmi a těším se, až se znova potkáme na nějaké akci…

 

Duha Štít

 


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist