sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Návštěva Starosty Malé Duhy v dužině KSKD Sokolov

Napsal Petr Vaníček, Starosta Malé Duhy dne 4.prosince 2017

Přináším opět zprávu z mé další návštěvy u jedné z duhových dužin. A to konkrétně KSKD ze Sokolova. Nechal jsem se pozvat na nějakou z pravidelných schůzek tohoto oddílu. Vedoucí a reprezentant dužiny Vašek Srb – alias Rumcajs mne pozval na jedno úterní odpoledne, předpokládaje, že schůzku povede jedna z jeho vedoucích - Káťa. Také mi vysvětlil, že to jsou z velké většiny děti přímo z jeho třídy, a proto se za normálních okolností na jejich mimoškolní výchově nepodílí, aby v tom děcka měla jasno, kde je pan učitel a kde začíná pan vedoucí. Leč se mu moc nepodařilo.

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

Čtvrt hodiny po začátku jsem zaklepal na dveře jejich klubovny, která se nachází v suterénu jídelny z jedné ze základních škol v Sokolově. To již byla jedna z družin oddílu nachystána u stolu a ještě si dodělávali nějaké organizačné věci, přidávali si do svých zápisníků pokyny a akce na další období. Schůzku vedl sám Rumcajs, neboť jsem se dozvěděl, že Kačka přijde později – má něco neodkladného. Děcka seznámil nejen s ohlášenou návštěvou (mnou), ale také se zbytkem programu, který ještě tuto družinu dnes čekal.

Dozvěděl jsem se, že na programu je také výuka dvou uzlů ze šestice základních, a že budu zneužit i já, abych děcka nějaké dva uzlíky naučil. Malé, ale šikovné děti se s různou rychlostí a vervou pustili do práce a také postupně docházeli do zdárného konce, tedy že sami předvedli, co se dnes naučili. Mezitím dorazila i Káťa a zapojila se do programu.

Další aktivitou byl nácvik sebeovládání a zachování klidu při hře zvané panika. Docela vtipné pozorovat některá děcka, která s tím měla vyloženě Houston. :o) U jedné dívčiny se pravidelně začaly shromažďovat tenisáky, jejichž množství samozřejmě nemohla zvládnout. Ještě proběhlo pár pokusů, ale evidentně to bylo nad síly tohoto kolektivu.

Pak vzal Rumcajs do ruky kytaru a děti své zápisníky, kde kromě jiných věcí mají i vloženy texty písní z oddílového zpěvníku. Dozvěděli jsme se, že se budeme učit slova, nápěv jejich oddílové hymny – tedy jedné z oddílových písniček. Nejprve slova, zkouška s Káťou, pokus o výměnu pořadí v dvojhlasu… Ale to už jsem se s nimi pomalu loučil, popřál jim mnoho úspěchů v další činnosti a po anglicku se vytratil.

Osobně se mi schůzka moc líbila. Ale hlavně mne nadchla klubovna, tedy výzdoba klubovny. Všude viseli fotografie z akcí, z činnosti oddílu, dřevěné placky, nechyběla nástěnka s bodováním, akcemi…všude plno krabic a krabiček s nejrůznějšími materiály, drobnostmi, doplňky, hrami… Zkrátka prostředí, ze kterého je vidět, že tento oddíl opravdu žije, je aktivní a má dětem co nabídnout.

Matěj


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist