sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Starosta Malé Duhy v Duze Kopretina

Napsal Petr Vaníček, Malá Duha dne 22.května 2017

V sobotu jsem musel do Plzně a hned jsem toho využil, že zde působí Duha Kopretina – stačilo se podívat do jejich kalendáře a zrovna na tuto sobotu měli naplánovanou akci: Pedig. Přiznám se, že jsem vůbec netušil, o co se jedná…

Obrázková galerie. Klikněte na některý z náhledů.

V sobotu 20. května jsem vcelku bez problému našel vchod na plzeňském sídlišti, kde v přízemí sídlí klubovna Kopretiny. Cedulka Kopretina byla i na okně – hned vedle vchodu. Bylo potřeba zazvonit a za chviličku už mi otevírá známá tvář (naposledy viděna na Duhovém mostě v Šumperku). „Dobrý den/ahoj, já jsem Matěj z Duhy a jdu se na vás podívat.“ „No jo, jenže z jaké Duhy?!“ Chvilku váhám, co mám vlastně říci, ale jsem vysvobozen slovy: „Nebo přímo z hlavní Duhy?!“ Reaguji úsměvem a kývnutím, že ano…

To už ale skoro sedím u stolu spolu s dalšími 5 děvčaty a hned mám na klíně ručník (abych prý nebyl moc promáčený), v ruce mám něco, co vypadá jako přejetý bambus a trčí z něho asi 24 cancourků. Dozvěděl jsem se, že pedig je ten materiál, ze kterého se pletou košíčky, nůšičky, rybičky, zvonečky… a další ozdobičky. „Provlékneš to před jednou zepředu a pak za dvěma zezadu, utáhneš a pak pokračuješ s dalším cancourkem…“ Jsem se to naučil rychle. A musím se pochválit, že když jsem to po chvilce opět odložil, aby mohla majitelka dál vytvářet své dílko, tak jsem objevil chybičku, kterou udělala a upozornil ji na to.

Jak jsem řekl i přítomným dámám, tak mi u toho chybělo něco jako zpěv, což znám z dokumentárních snímků z oblastí, kde se pletením nejrůznějších věcí domorodci i živí. Příjemná atmosféra, tak sem si prošel místností – klubovnou, zkouknul nástěnky, vybavení, výtvory i pracovní materiál. Myslím, že na rukodělné činnosti různého druhu ideální vybavení. Teď si uvědomuji, že jsem se zapomněl zeptat, jak to dělají, když přijde více dětí, protože prostory jsem odhadl tak na 12 míst k sezení. Ale to se určitě ještě optám, protože jsem slíbil, že se zastavím někdy ve středu, kdy mají pravidelnou činnost.

A ostatní se na mne také těšte (nebo netěšte), protože jsem dostal nápad, že se takhle podívám i do ostatních dužin. Rozhodl jsem se, že navštívím některé dužiny Duhy při jejich akcích a pokusím se zmapovat tak trošku jejich činnost, akce, aktivity. No a to je i pro vás výzva: Pokud stojíte o mou návštěvu, prosím, napište mi a já se za vámi rád rozjedu! Tož se těším na setkání s vámi.

Matěj, starosta Malé Duhy


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist