sdružení dětí a mládeže pro volný čas, přírodu a recesi

Oslavy 30. výročí založení Husotu

Napsal Milan Hankovec, Duha Husot dne 4.prosince 2015

24.-25. října 2015 Pod vedením Ládi Hroudy a Milana Hankovce se v červenci roku 1985 uskutečnil týdenní putovní tábor osmi dětí, na kterém se převáželo vybavení na kárkách.  Trochu  připomínal husitské panské jízdy a tak jsme si dali podobný název – Husot. A tento název vlastníme dodnes, kdy je nám 30 let. Jednotlivá písmena vlastně značí činnosti, kterými se zabýváme: historie, umění, sport, ochrana přírody a turistika.




Počátkem září 1985 jsme uskutečnili nábor zájemců a začali oddílovou činnost. Za oficiální vznik Husotu je považován den 11. října 1985, kdy se uskutečnilo první oddílové shromáždění. A pak již šlo vše ráz na ráz. Výlety, výpravy, letní tábory, akce, které se postupně staly tradičními, z nichž hokejbalový turnaj a Slunovrat nechyběly ani jeden rok. Děti přicházely a zase odcházely, hráli jsme divadlo, podnikli několik expedic po krajích českých i v cizině, jezdíme na srazy a v roce 1995 jsme se stali dužinou Duhy, spolku dětí a mládeže pro pobyt v přírodě volný čas a recesi. A v témže roce jsme se rozhodli jedenkrát za pět let upořádat oddílové oslavy oddílových narozenin. Ty letošní 30. proběhly ve dnech 24.-25. října.

husota.JPG–velky

Sobotní dopoledne bylo v jídelně základní školy F. L. Čelakovského vyhrazeno výstavě dokumentů pro veřejnost. Přišli již i někteří bývalí členové a Honza je nechával podepisovat se do kroniky. V poledne jsme jídelnu zamknuli a šli na oběd. Ne však všichni. Někteří členové měli s sebou svačinu a tak zůstali na hřišti.

Opět jsme se sešli ve 13 hodin. A postupně začali přicházet i další bývalí členové a uchazeči. Nejvíce jich přišlo z období let 1985-1995. Byli si prohlédnout naší současnou klubovnu a odtud jsme zároveň přenesli do jídelny staré husotské kroniky. Celé odpoledne začal náš připravený program a teprve potom jsme šli zhotovit společnou fotku účastníků na schodech před hlavním vchodem do školy. Následovaly tradiční husotské hry (nebe, země, nos, mafiáni a židlovaná a na řadu přišlo rozkrájení narozeninového dortu. Letos jsme měli kromě toho oficiálního i dort, který přinesl Martin, a také perník od Rosti. Pak se v televizi pustily fotografie z činnosti z minulých let. Členové a kluci (potomci našich bývalých členek) však dali přednost fotbálku na hřišti, dospělé účastníky nejvíce zaujaly staré kroniky se zápisy příhod, fotografiemi a výsledky všech možných soutěží. Čas zbyl i na vzájemné debaty. Odpolední část oslav byla ukončena v 17 hodin.

husotc.JPG–velky

Večerní posezení v restauraci Bílá růže se neslo především ve vzpomínání na dávné akce. Asi nejvíce na letní tábor na Cihelně u Frymburku v roce 1992 a také na památnou expedici na Olomoucko o několik let déle, především na její poslední noc prožitou na vlakovém nádraží v Konicích jen v trikách a kraťasech.

 

V neděli 25. října se v klubovně a na plácku u ní uskutečnily 5. všehusotské hry. V tradičních husotských soutěžích, jako například špaček, piškvorky, pohánění obruče, hod kartonovou jízdenkou, soutěžili současní členové a Láďa Hrouda.

Milan Hankovec

 

husotd.JPG–velky

 


Přečtěte si o nás

členství

Dveře otevřené mají u nás ale všechny skupiny lidí, kteří mají smysl pro humor, chtějí se scházet a souhlasí s ideály, které Duha naplňuje.


historie

Duha má za sebou více než 25 letou historii. Zajímává vás, jak v roce 1989 vznikala?


napsali o nás

Čas od času o nás někdo něco napíše. Dělá nám to radost, o kterou se s vámi rádi podělíme.


výroční zprávy


stanovy


Naše programy

trochujinak - zkus workcamp

Máš chuť pomáhat? Chceš si vyzkoušet zajímavou práci? Chceš vytvářet skutečné hodnoty s partou skvělých dobrovolníků? Láká tě USA, Kanada, Nový Zéland, Austrálie či Asie? Nebo chceš procestovat Evropu? Zkus Workcamp!

TOPlist